Lonjok ~ goreng berlada meletops...


sebenornya artikel ni aku nak post lama dah tapi xde masa nak taip gamoknyer..

korang kenei dok lonjak ni? ada setengoh tempat panggil "siput buluh" ade jugek panggil "pepahat".. dan lebih kebabom org panggil "long jack".. tapi apa yg penting kamiorg panggil "lonjok".. mungkin sbb mende ni mmg melonjok2 kuar dari pasir.. dalam masa yg sama akan memancutkan air.. 

koi berkesempatan pada awal tahun 2009 bersama suami dan keluarganya mencari"lonjok" ni di Tanjung Lumpur Kuantan.. masa tu macam pesta sbb org ramai duk cari kepoh... dan koi yg tersedor diri masa tu terlupa tgoh sarat mengandung.. hikhikhik...

Dan seingat koi lah tahun lepas 2011, kat Tunas Manja Temerloh ande juei ketnyer hat yg besor2 punya.. disebabkan dah lama tok makan... beli jugeklah.. sedak amattttt buat masok berlada gini wehhhh... meh koi kongsi resepi ngan oakme.. tadaaaaaaaaaaaa

Bahan-bahannyer

Lonjok - dibersihkan dahulu

BAHAN A
3 ulas bwg kecil
2 ulas bwg putih
2 btg serai
5 bji lada merah
1 sudu ciliboh atau lada kering

BAHAN B
sedikit sos tiram
garam, gula & serbuk perasa
air
belacan (klu nok bubuh)
bwg besar - dihiris bulat

Cara-caranyer..

blend bahan A

panaskn minyak kemudian tumiskan bhn blend td sampai naik bau.

lepas tu masukkn serai yg telah diketuk.kacau hingga keluar minyak

masukkn garam ,gula, air & sos tiram...

bila dah rasa & ok masukkn bwg besar & lonjok....kacau & biarkn lonjok masak....

boleh dihidangkan

Comments

Popular Posts