Ikan Patin ~ masok tempoyok...paleh bapok sedaknyerrrr... cecuber!


Ikan Patin amat sinonim dengan Temerloh...sebut jek Temerloh org ingat ikan patin, sebut jek ikan patin org ingat Temerloh...ehhehehheee, hat yang tok penoh cube meh ler cuber.. ader rodong laki koi, tak penoh hayat makan ikan patin turun sini komeorg belanja makan ikan patin masak stim limau sampei licin pinggan weh... tinggal tulang je...mujur tok boleh makan kalau tidok habes dibahannyer...heeheheheee


Meh koi kongsi mengenai IKAN PATIN...


Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasius Sutchi adalah spesis ikan air tawar jenis meserba yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesis ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan sungai, udang dan bangkai binatang.

Ikan ini pernah mencetuskan kontroversi di Malaysia kerana harganya yang boleh mencecah RM180.00 (mungkin lebih) sekilogram terutamanya di sekitar negeri Pahang yang mana telah dikenalpasti sebagai kawasan yang mempunyai sungai yang berupaya mewujudkan ikan patin terbaik dan sedap dimakan. Masakan yang menjadi identiti bagi ikan ini adalah gulai tempoyak. Ikan patin mempunyai nilai komersial yang tinggi dan diternak di kolam-kolam dan di sangkar-sangkar. Terdapat beberapa jenis ikan patin yang biasa dikenali antaranya ialah:

a) Patin Kolam
~ kata org rasa patin kolam ni lebih kepada rasa tanah... MEMANG PUN 😝😝😝

b) Patin Sangkar
~ patin sangkar mudah dapat di sepanjang sungai pahang di Temerloh ni... boleh dapat dalam RM17 sekilo... itupun dah murah beb...

c) Patin Sungai

~ yg jenis gini mahal lah sikit wehhhh... maner dok nyer... bukan senang nangkap, oakme tau makan jek... hat yg heboh citer pasai ikan patin 13k aritukan, koi dengo citer wakil dari tuan kedai (kalau dia pedooh koi pun pedooh lah jugek yakkkk) ikan hat yg dorg makan tuh ikan patin lior... lior maksudnyer patin hat yg dari sungai ni betul dorg tangkap...fresh2 dorg masok..lepas tu pulok bahannya makan ikan sungai lain...kerailah, lampamlah, udang galohlah... makan pulak sampai 100 org memanglah pegi smpi 13k wehhhh... toksoh risolah, org Temerloh tak mboh pedooh bab2 harge ikan patin ni... lama dah ikan patin ni dijual di Temerloh... bukan baru2 nih... sebab koi tok terkejut harga dia mahal... bukan mudoh nak dapat ikan patin sungai ni...tok percaya turun sendirilah sungai...gi cari....huhuhuhu... sebab tu sblm makan tanya dulu yakkkkk... (BACA DENGAN NADA LOGHAT TEMERLOH)

    i) Patin Buah
~ ini jenis hat yg sedak sekali... paleh wehhhh... nok2 lemok bawoh perut dia...jenis ni bezanya boleh tgok perot dia yg mantop tuh...heheehe

    ii) Patin Muncung
~ hat yg mulut juih bolehlah makan jenis nih...heheheehe, gurau2 jek rodong...
hat jenis ni ada merah kat sirip dia..warna pun agak2 kelabu.. kalau patin lain agak gelap warnanya..

    iii) Patin Juara
~ hat yg ni koi tak pastilah, gambo ni koi google jek... tak taulah kot dia ni juara nangkap patin ke mende...heheheee

gambo2 ni koi tok pasti betul ke tidok tapi 90% tu ader betul nyer... koi sekado nak kongsi... bukan apa... koi sedihlah org kabo ikan patin ni mahal lah apalah... ade hat yg murah... rm3-rm4 sekilo pun ader tapi org kabo patin kembojalah... koi tok makan hat yg jenis gini sbb org cerita teruk amat gaya membelenyer... malaslah koi nok kabo... sekali sekala tok saloh nok mencuba...

meh koi kongsi ngan oakme cara masok patin masok tempoyok... meleleh wehhhh, inilah masakan yang paling mudah wehhhhh... campok2 jek bahan2 dia...masuk ikan dah siap... tapi kena cukup rasalah baru kick boxing...hehehhee

ok amek resepi nih...



Bahan2 yg perlu :

Ikan patin (paling penting)
Timun tua (p0tong2)
Cili padi (ikut suka yakkk)
Bawang merah
Tempoyak (lagi banyok lagi power)
Daun kesum
1 inci kunyit
Daun kunyit
serbuk perasa - jika suka
garam 

Cara nok masoknyerr...

1. Tumbuk cili padi,bawang dan kunyit hidup.
2. Masukkan bahan tumbuk dalam periuk. Bubuh tempoyak.
3. Bubuh sedikit air,kacau pekat.
4. Masukkan timun yang dipotong tadi dan bubuh air sehingga menutupi timun.
5. Didihkan.
6. Apabila telah mendidih,masukkan ikan,daun kesum dan sedikit daun kunyit.
7. Tambah air dan tunggu hingga ikan masak.

mengkala nok sedap makan dengan nasi panas... minum teh o limau... baler, malas nok kabolah... cubalah yakkkkkkk

cau sinci...

Comments

  1. hahaha...may,oak mmg org temerloh sejati...kome tabikkkk aok la..!!

    ReplyDelete
  2. memanglah wehhhh...oak keluarkan pulak asam rong oak tuh... ramai hat yg tok tau wehhhh...hehehee

    ReplyDelete
  3. salam..
    ermmm..sedap tu
    yum..yummm
    :)

    ReplyDelete
  4. salam.. terailah resepi koi bagi tu..
    senang amat...hehehheee

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts